Oxford English Dictionary slaví 80 let

V roce 1928 byl v anglickém Oxfordu dokončen jeden z největších a nejvýznamnějších anglických slovníků: Oxford English Dictionary. Jeho počátky sahají do roku 1879, kdy se Filologická společnost dohodla s Oxford University Press na projektu slovníku.

*)
Nejprve se plánovalo do 10 let vydat slovník na celkem 7 000 stránkách, ale nakonec všechno přišlo jinak: poslední díl vychází po 44 letech a ve své finální podobě obsahuje slovník přes 16 000 stránek.

Oxford English Dictionary je zaměřen historicky: vedle etymologických údajů obsahují články významy slov v jejich chronologickém pořadí od nejstaršího citátu v kontextu až po nejnovější pro dokumentování změny významu. Je tak podchyceno časové období 1 000 let.


Slovník se pokouší zaznamenat všechny významy a varianty každého jednotlivého slova. Vedle přibližně 600 tisíců hesel je v něm uveřejněno celkem 2,5 milionů citátů. U každého slova je také uvedena jeho výslovnost.

Citáty pocházejí z různých zdrojů: literárních, školních, technických, populárně vědeckých, od autorů jako Geoffrey Chaucera, Eriky Jongové, Williama Shakespeara, Raymonda Chandlera, Charlese Darwina a Johna Le Carreho. Tisíce dobrovolníků zaslalo okolo 6 milionu citátů.
Poslední tištěné vydání slovníku o 20 svazcích se nyní nabízí za sníženou cenu.

*) Za affiliate/reklamní odkazy dostává provozovatel stránek příp. provizi od obchodníka. Více informací.