Speciální detektivové usvědčují na základě jazyka

Odbor forenzního rozpoznávání řeči německého Spolkového kriminálního úřadu (BKA) se může od svého založení v 80. letech pyšnit řadou úspěchů. Fonetici ve službách policie pomohli vyřešit řadu případů: únosy, vydírání, mezi nimi i známé kauzy jako případ vyděrače obchodních domů Dagoberta, únos milionáře Reemstmy, identifikaci člena teroristické organizace Frakce Rudé armády, a další.

Spektrogram lidského hlasu
Pomocí takovýchto spektrogramů se zkoumá lidský hlas

K jejich pracovní náplni patří vyhodnocování zvukových záznamů všeho druhu: telefonátů, videozáznamů, černých skříněk zřícených letadel, sestřihů telefonních odposlechů, zkrátka analýza akustických stop. Průměrně pracují na 100 případech ročně.

Avšak ne vždy jsou zvukové stopy jednoznačné. Už jen kvůli okolnosti, že se lidský hlas podle okolností mění a technický stav nahrávek není prakticky nikdy optimální, se musí při analýze pracovat s šestistupňovou pravděpodobnostní škálou.

Pro zvýšení pravděpodobnosti rozpoznání byla založena reprezentativní referenční databáze s hlasy více než 100 policistů. Nenahrával se pouze jejich čistý hlas. Policisté museli také přečíst text se silnými rušivými zvuky v pozadí, a dále po konzumaci alkoholu. K posledně jmenovanému bylo zjištěno, že s rostoucími promilemi alkoholu v krvi klesá rychlost řeči a naopak se zvyšuje počet přestávek. Od 0,4 ‰ již nikdo nebyl schopný přečíst text bez chyb.

Druhá databáze existuje již několik let, a je určena pro rozpoznávání původu hovořící osoby v rámci německého jazykového prostoru. Ke starším – a zastaralým – nahrávkám Německého jazykového atlasu v Marburgu byly navíc pořízeny záznamy hlasu 321 policistů z centrál tísňového volání, rozděleny na segmenty a uloženy do počítače. V této podobě mohou být porovnávány se segmenty analyzovaných telefonátů vyděračů za účelem lokalizace jejich zeměpisného původu. Změna hlasu pachateli příliš nepomůže – sotva někdo je schopen ve stresu dlouhodobě napodobovat cizí přízvuk.

Posledním vynálezem jsou tzv. total-voice systémy, které zkoumají rezonanční koeficienty v ústní, nosní a jícní dutině. Tento systém pochází ze Španělska, kde se vyvinul pro identifikaci teroristů ETA. Je jím možné identifikovat také osoby, které hovoří cizím jazykem. A to podstatně spolehlivěji než tradiční analýzou generování hlasu v hrtanu.