Příklad jazykové kreativity: píseň složená ze zkratek

Německá rapová formace Die Fantastischen Vier (Fantastická čtyřka), průkopníci hip hopu v němčině, bude v příštím roce slavit dvacetileté jubileum. Jejich zřejmě nejznámější single „MFG“ spatřil světlo světa v roce 1999.
Die Fantastischen Vier v klipu MFG
Die Fantastischen Vier v klipu MFG

Píseň, která svou originalitou nadchne dodnes, obsahuje ve dvou slokách devět desítek německých zkratek od A+O (obchodní řetězec ze 70. let) až po ZDF (2. program veřejnoprávní televize). Během celých 3 minut 33 sekund zazní také šestkrát refrén. Mimo studiové nahrávky z alba „4:99“, ke které byl natočen originální klip s roztleskávačkami, vyšla skladba v jiném aranžmá na albu MTV Unplugged. V tomto formátu měli Fantastische Vier čest vystoupit jako historicky druzí němečtí interpreti v řadě.

Die Fantastischen Vier: MFG (ukázka z 1. sloky)

ARD, ZDF, C&A
BRD, DDR und USA
BSE, HIV und DRK
GbR, GmbH – ihr könnt mich mal
THX, VHS und FSK
RAF, LSD und FKK
DVU, AKW und KKK
RHP, USW, LMAA
PLZ, UPS und DPD
BMX, BPM und XTC
EMI, CBS und BMG
ADAC, DLRG – ojemine (…)

Kdo se chce seznámit s rozšířenými i méně rozšířenými německými zkratkami a jejich významy, má možnost si je vyhledat v seznamech zkratek k textu MFG uveřejněných na internetu. Samotný název písně je zkratkou „Mit freundlichen Grüßen“, tedy formálního zakončení dopisu, analogické českému „S pozdravem“.