Na DVD: Nebe se scénami tlumočení výslechu

Koprodukční film (Německo, USA, Itálie, Velká Británie, Francie) německého režiséra Toma Tykwera „Nebe“ (Heaven) z roku 2002 v hlavní roli s Cate Blanchett (Philippa) a Giovannim Ribisim (Filippo) podle scénáře Krzysztofa Kieślowského (první díl nedokončené trilogie Nebe, Peklo, Očistec) se odehrává v Itálii.

Nebe (Heaven) s českými titulky
Filippo tlumočí výslech Philippy


Vinou učitelky angličtiny Philippy zemřou nevinní lidé. Philippa je zatčena a podezřívána z členství v teroristické organizaci. Mladý karabiniér Filippo, který tomu nevěří, s ní uteče.

Originální znění filmu je dvojjazyčné – anglické a italské. Hlavní hrdinové se spolu dorozumívají anglicky, policisté a „civilisté“ hovoří italsky. Přestože Philippa velmi dobře hovoří a rozumí italsky, při výslechu využije svého práva používat své mateřštiny. Filippo konsekutivně tlumočí její výpověď pouze do italštiny. Jeho angličtina je zabarvena italským přízvukem, Philippina angličtina je britská.

Česká verze DVD obsahuje vedle originálního znění a českého dabingu volitelné slovenské a české titulky. Je zajímavé, že v českém znění jsou česky dabovány pouze anglické dialogy; zvuk italských dialogů byl ponechán a zobrazují se při nich automaticky české titulky. Jen hlasy obou hlavních hrdinů v původně italských dialozích jsou namluveny českými dabéry – italsky…

Jako bonusy najdeme na DVD vystřižené scény, fotogalerie, scény z natáčení a trailery dalších filmů. Překladatel titulků není neuveden.