Nové technologie titulkování v nizozemské televizi

Do roku 2011 se má až 80 % televizních programů v Nizozemsku titulkovat. Zákon stanovuje, že již letos má být 60 % programů na veřejnoprávních stanicích a 15 % na soukromých stanicích opatřeno nizozemskými titulky.

Velotype (Veyboard) – speciální rychlopisná klávesnice
Velotype (Veyboard) – speciální rychlopisná klávesnice pro živé titulkování

To vyžaduje velmi intenzivní práci: titulkování půlhodinového vysílání zabere jednomu pracovníkovi celý den. Při živém titulkování sedí ve studiu 2 redaktoři. Jeden poslouchá a diktuje rychlé shrnutí, které druhý redaktor píše velkou rychlostí pomocí speciální klávesnice do titulkovacího zařízení.

Při nepřetržitém nasazení by tato metoda titulkování byla velmi nerentabilní, hledají se proto cesty, jak by se daly programy v nizozemštině titulkovat rychleji, lépe a levněji – pomocí technologie rozpoznávání řeči.

Veřejnoprávní programy využívají již několik let diktovací software, který je možné trénovat na konkrétního řečníka a dosahuje přitom dobrých výsledků. Pro živý přepis ještě není vhodný, s jeho pomocí je ale možné synchronizovat titulky z již napsaných textů s mluveným slovem v obrazu.

Ve výzkumném projektu NEON (Nederlandse Ondertiteling) jedné soukromé společnosti ve spolupráci s Nizozemskou jazykovou unií, univerzitami a televizními stanicemi se vyvíjí nová generace rozpoznávání řeči. Nová technologie musí dokázat odfiltrovat jazyk od nejazykových zvuků, rozlišit mluvčí od sebe a mimoto smysluplně jazykově zkomprimovat text.

Poslední krok dosud prováděl redaktor, jak však výzkum ukázal, alespoň pro angličtinu se tohoto úkolu již může zhostit počítač.