Japonská firma vyvinula tlumočící brýle

TeleScouter se jmenují speciální brýle, které uživateli promítají na sítnici virtuální displej. Vzniká tak jakási obdoba zpětného zrcátka u automobilu. Na displej je pomocí laseru možné promítat libovolné informace, při použití v průmyslu např. návod na instalaci nebo konstrukční plány, při obchodních jednáních např. smluvní dokumenty apod. Technologie se však testuje také pro použití při cizojazyčných rozhovorech.

Kliknutím na obrázek spustíte video z platformy YouTube. Platí zásady ochrany osobních údajů Google a podmínky služby YouTube.

Po dovybavení minikamerou, sluchátky s mikrofonem a propojení s překladovým serverem se mohou spolu bavit dvě různojazyčné osoby face to face, každá svou mateřštinou. Mluvené slovo se přes mikrofon nahraje do TeleScouteru a stisknutím tlačítka zašle na server se softwarem pro rozpoznávání řeči. Server zajistí překlad, vygenerování jeho psané a mluvené formy, a TeleScouter přijatý překlad slov druhé osoby promítne na virtuální displej formou titulků a přehraje do sluchátek.

Vše pochopitelně stojí a padá na kvalitě a rychlosti softwaru pro rozpoznávání řeči a překladového softwaru. Trvá přibližně 3 sekundy, než se text začne na virtuálním displeji zobrazovat. Neustálé přepínání z normálního zorného pole na displej je pro mozek navíc unavující.

Prodej brýlí – zatím bez překladové funkce – má být zahájen příští rok, jedny brýle budou stát v přepočtu asi 1.850 eur.