Okcitánští fotbalisté bojují za svůj jazyk a identitu

Okcitánsko ztratilo svou identitu vydáním ediktu z Villers-Cotterêts francouzského krále Františka I. z 15. srpna 1539, který vyhlásil francouzštinu jediným jazykem listin a správy ve Francii. Dnes hovoří již jen sotva čtvrtina okcitánského obyvatelstva některým z lokálních dialektů.

Okcitánské území na jihu Francie
Okcitánské území na jihu Francie

Okcitánsko je území na jihu Francie, které se rozkládá mezi Atlantikem a Alpami. Slovo pro vyjádření souhlasu ‚òc‘ v lokálních nářečích mu dalo jeho jméno. Proto se označuje jazyk Okcitánců souhrnně také jako langue d’oc, na rozdíl od langues d’oïl na zbývajícím území Francie – jazyků, ze kterých se vyvinula dnešní standardní francouzština.

Okcitánský fotbalový tým chce bojovat o znovuzískání identity a dosáhnout, aby se pozornost světa zaměřila na Okcitánsko. Kritériem pro výběr amatérských fotbalistů ze čtvrté až šesté francouzské divize byly právě znalosti okcitánštiny.

V létě se chce mužstvo účastnit mistrovství světa VIVA World Cup, kde může narazit na další týmy z mezinárodně neuznávaných států: Kurdistánu, Laponska, Padánie, Severního Kypru a dalších.

Okcitánské fotbalové fráze

A cabussat! – Ten pád byl nafilmovaný!
Es lo novèl Pelé. – Je to nový Pelé.
Fotètz defòra l’entrenaire! – Trenér ven!
L’arbitre es òrb! – Rozhodčí je slepý!
Macarèl, coma sèm marrits. – Naše hra se zhroutila.
Se sèm preses una rosta. – Dostali jsme nakládačku.

Dílčí úspěch ve svém boji o více kulturních, ekonomických a politických práv dosáhli Okcitánci v loňském létě, když francouzský parlament rozšířil ústavu o článek 75-1, ve kterém uznal regionální jazyky jako výslovnou součást národního dědictví.