Portrét prominentního tlumočníka

Jürgen Stähle je žádaný šedesátiletý tlumočník, bez jehož hlasu by byl leckteré televizní vysílání v Německu bylo nemyslitelné. Jeho zakázky pro televizní stanice jako ARD, ZDF, Arte, Premiere zabírají 80 % jeho tlumočnických aktivit.

*)
Mimo kongresů a konferencí, proslovů a rozhovorů tlumočí pravidelně na sportovních akcích jako MS ve fotbale nebo závodech formule 1. Jürgen Stähle dále tlumočil na všech olympijských hrách od roku 1984. Předtím nasbíral velké zkušenosti v letech 1976 až 1980, kdy doprovázel tehdejšího prezidenta Socialistické internacionály Willyho Brandta jako tlumočník s poradenským statusem na cestách po celém světě.

Stählemu při tlumočení nejde jen o překlad z jednoho jazyka do druhého. Chce se co nejvíce přiblížit originálu. Přebírá tempo řeči a rytmus řečníka, jeho řečnický styl a temperament. Sám říká: „Vklouznu do druhé osoby, chci znít stejně jako ona.“ Když vyhrál před deseti lety jako jediný tlumočník v historii renomovanou televizní cenu Adolfa Grimmeho, ocenila to i porota ve svém rozhodnutí: „Když se směje Belafonte, směje se i Stähle, když přemítá Kasparov, přemítá i Stähle.“

V těchto dnech vydal Jürgen Stähle knihu pod titulem „Od překládání k simultánnímu tlumočení. Řemeslo a umění druhé nejstarší živnosti na světě“ (Vom Übersetzen zum Simultandolmetschen. Handwerk und Kunst des zweitältesten Gewerbes der Welt), ve které píše o svém povolání a zkušenostech.

Jako tlumočník musí mimo poslech, porozumění vyslovenému i naznačenému zvládat bleskurychle najít ten správný výraz, uvědomit si, které slovo má zdůraznit, kdy udělat řečnickou přestávku. Je to multitasking na nejvyšší úrovni.

Stähle jmenuje také vlastnosti, které jsou pro tlumočníka naprosto nezbytné: vynikající schopnost soustředit se. Neméně důležitá je i „neutišitelná zvědavost“ a důkladná příprava, která pro něj zahrnuje i soukromé detaily o osobnosti, jejíž interview bude tlumočit, aby nebyl nějakou drobností vyveden z konceptu.

*) Za affiliate/reklamní odkazy dostává provozovatel stránek příp. provizi od obchodníka. Více informací.