Zadávání znaků na Windows Mobile I: softwarová klávesnice

Uživatel může ovládat elektronické přístroje pomocí určených rozhraní jako tlačítek, páček apod. Pro zadávání písmen a slov určitého jazyka už potřebuje sofistikovanější systém zadávání, počínaje postupným jednoduchým nebo vícenásobným stisknutím kláves na mobilu.

Softwarová klávesnice na Windows MobileNa kapesních počítačích s operačním systémem Windows Mobile a dotykovým displejem je standardním způsobem zadávání znaků, neboli SIP (Software Input Panel), softwarová klávesnička ve spodní části displeje, na kterou je kvůli malé velikosti jednotlivých kláves nutné psát pomocí stylusu.

V nastaveních klávesničky v lokalizovaném operačním systému můžete zvolit formu klávesnice s 5 řádky, což je důležité vědět pro zadávání českých znaků, rozložení je pak totiž identické s klávesnicí QWERTZ na běžném počítači. Nebo klávesničku se 4 řadami, na kterou je s trochou cviku možné psát po jednotlivých klávesách i prsty, pro zadání znaků s diakritikou se ale musíte přepnout na klávesnici zvláštních znaků.

Počítejte s tím, že rychlost psaní nebude příliš závratná a v celém pětiřádkovém rozložení budete v každém případě potřebovat stylus nebo jiný tenký předmět, kterým budete muset klávesy na displeji ovládat.

Standardní softwarová klávesnice na Windows Mobile

+ podpora české diakritiky
+ rozložení QWERTZ
+ přepínání 4/5 řádků
– nutnost použití stylusu
– pouze klávesnice jazyka lokalizace

Softwarová klávesnička je jedním z možných způsobů zadávání znaků na kapesních počítačích s operačním systémem Windows Mobile. Příště se podíváme na další řešení i s jejich výhodami a nevýhodami.