Kanadský trend: dvojjazyčnost

Kanadské sčítání lidu 2011, jehož výsledky byly v těchto dnech oznámeny, potvrdily trend minulého sčítání, kdy dále stoupl podíl mluvčích jiných než obou oficiálních jazyků země na úkor francouzštiny.

Stopka v OttawěMateřským jazykem 33,1 milionů obyvatel Kanady je z 57,8 % angličtina, z 21,7 % francouzština – oba jsou oficiální jazyky země –, a z 20,6 % jeden ze dvou stovek dalších jazyků.

Stoupá počet bilingvních mluvčích: 17,5 % populace hovoří doma nejméně dvěma jazyky, z toho jen 1/4 oficiálními jazyky země. Převažuje kombinace angličtina + některý přistěhovalecký jazyk: čínské jazyky, paňdžábština, španělština, arabština, tagalog ad.

Zdaleka nejvíce dvojjazyčných Kanaďanů žije v provincii Nunavut, kde činí 47 % populace. Ve frankofonní provincii Quebec se oproti poslednímu sčítání zvýšil počet frankofonních obyvatel, kteří hovoří i anglicky, a na 73 % klesl počet těch, kteří hovoří pouze francouzsky.

Mimo Quebec, ve kterém ji ovládá 94,4 % obyvatel, je francouzština rozšířená zejména v jediné oficiálně dvojjazyčné kanadské provincii Nový Brunšvik – doma ji preferuje 28,8 % populace.

Prvním oficiálním jazykem je francouzština pro 23 % Kanaďanů, pro 75 % je to angličtina, 98 % Kanaďanů je tedy schopno vést rozhovor alespoň v jednom z nich. Jedním z nich nebo oběma hovoří doma 89 % kanadské populace. Jen 6,2 % Kanaďanů uvedlo, že hovoří doma pouze jiným než oficiálním jazykem.