Zmizí jablečné víno a sekt z německého slovníku?

V rámci připravované reformy evropského trhu s vínem se v průběhu tohoto měsíce ozývaly ze stran německých výrobců jablečných vín a sektů protestní hlasy, protože viděli v ohrožení další používání zažitých označení pro své produkty na trhu.

Ebbelwoi – jablečné víno – je frankfurtská specialitaJablečnému vínu (Apfelwein), tradiční specialitě spolkové země Hesensko, kterému se často říká místním nářečím Ebbelwoi, hrozilo, že se bude muset obejít bez pojmenování „víno“. Tento termín má v budoucnu v EU označovat výhradně produkty z vinné révy. Po intervenci hesenských politiků našla Evropská komise řešení, jak umožnit další prodej ovocných vín pod zažitým označením na evropském trhu.

Podobný osud hrozil i výrobcům sektu (Sekt). V návrhu Evropské komise se totiž hovořilo jen o šumivých vínech. I zde se našlo jednoduché řešení: „sekt“ jako označení kvalitního německého šumivého vína bude uveřejněn v prováděcím předpisu. Při dalších jednáních se nakonec podařilo prosadit označení sekt i přímo do textu příslušného zákona.