Americká slova roku 2010: plošinová kamera a změna

Vyhodnocení slov roku v nejrůznějších kategoriích je v amerických médiích několik. Pojďme se podívat na výsledky Global Language Monitoru, média, které dlouhodobě vyhodnocuje slovní zásobu sdělovacích prostředků ve Spojených státech:

Top Words of 2010 (Global Language Monitor)

Deepwater Horizon – ropná plošina1. spillcam (plošinová kamera)
2. vuvuzela
3. narrative (vyprávění)
4. refudiate (odmítnout)
5. Guido (Talián)
6. deficit
7. snowmaggedon (sněžná apokalypsa)
8. 3-D
9. shellacking (nakládačka)
10. simplexity (simplexnost)

Věta roku: Anger and Rage


Záběry unikající ropy, které přenášela kamera z místa havárie plošiny v Mexickém zálivu, se staly obrovským hitem na internetu. Její označení plošinová kamera se stalo slovem roku.
Mezi desítkou slov roku zaujme dále novotvar ‚refudiate‘, který vytvořila jedna známá americká politička. Vznikl spojením ‚refuse‘ a ‚repudiate‘ (obojí znamená odmítnout). Guido/Guidette je italské jméno, a v jedné kontroverzní reality show jsou jim označováni Italové a Američané italského původu. Slangový výraz nakládačka použil prezident Obama v souvislosti s negativními výsledky voleb pro svou stranu. Paradoxem simplifikace komplexních myšlenek kvůli jejich snadnějšímu pochopení je to, že se tak přispěje k jejich komplexitě. To označuje ‚simplexnost‘.

Podle online slovníku Dictionary.com je slovem roku 2010 ‚change‘, tedy změna. Ač je výraz nadčasový, patřil v uplynulých 12 měsících k nejvyhledávanějším. Slovníková definice slova roku ‚change‘ zahrnuje ještě vedlejší význam (peníze nazpět).