Negativní slovo roku 2008 v Německu: nouzí trpící banky

Jako již v různých podobných soutěžích hrála při letošní volbě negativního slova za minulý rok v Německu hlavní roli současná finanční krize. Porota složená z 6 německých jazykovědců volila negativní slovo z více než tisícovky zaslaných návrhů.

Negativní slovo roku 2008 v Německu

Sídla německých bank ve Frankfurtu

1. notleidende Banken (nouzí trpící banky)
2. Rentnerdemokratie (důchodcovská demokracie)
3. Karlsruhe-Touristen (turisté v Karlsruhe)


Vítězem se staly ‚nouzí trpící banky‘. Finanční instituce, které svou politikou způsobily krizi, jsou tímto pojmem stylizovány do role jejích obětí. Přitom je daňový poplatník tím, kdo musí ze své kapsy přispět na nesplacené miliardové úvěry, a také řada národních hospodářství se kvůli bankám dostala na pokraj bankrotu.

‚Důchodcovská demokracie‘ je výrokem bývalého spolkového prezidenta, který zvýšení důchodů o 1,1 % označil za „drancování mladých starými“.

Politici, kteří se kvůli podezření na rozpor zákonů s německou ústavou obrátili na Spolkový ústavní soud se sídlem v Karlsruhe, byli z úst policejního odboráře označeni jako ‚turisté v Karlsruhe‘.

Nejčastěji zaslaným návrhem bylo Ypsilanti, jméno bývalé předsedkyně hesenských sociálních demokratů, vítězné strany regionálních voleb, která přes předvolební sliby chtěla začít vládnout v levé koalici. Vlastní jména se však podle pravidel soutěže volby negativního slova roku nemohou účastnit.