New York je domovem 800 jazyků

Chcete-li se vydat v New Yorku na projížďku světem jazyků a kultur, nasedněte do metra. Co stanice linky 7 z Queensu na Times Square, to jiný lingvistický svět. Zaveze vás do částí města, kde kolem sebe uslyšíte sotva jiný jazyk než korejštinu, čínštinu, španělštinu, bengálštinu, gudžarátštinu, nepálštinu.

Newyorská linka 7 z Queensu na Times Square
Newyorské lince 7 z Queensu na Times Square se příhodně říká mezinárodní expres.

Vývěsní štíty, reklamy i tabulky s názvem ulice jsou také v jazycích příslušné převažující komunity, cedule v metru varující před nebezpečím zásahu elektrickým proudem jsou v sedmi jazycích.

Vybrané neanglické jazyky v domácnostech USA
(srovnání 1980–2007)
arménština +120 %
čínština +291 %
francouzština +28 %
italština –51 %
jidiš –50 %
korejština +299 %
němčina –30 %
perština + 227 %
polština –22 %
ruština +391 %
španělština +211 %
vietnamština +510 %
celkově +140 %

 

New York je jedním z lingvisticky nejrozmanitějších míst na světě. V původním domově lenapských indiánů se usídlili v 17. století Nizozemci. O jejich přítomnosti ještě svědčí místní – většinou poangličtěné – názvy jako Brooklyn (Breukelen), Harlem (Haarlem), Flushing (Vlissingen) nebo i Broadway (Breede weg). Jako jinde v USA se zde rozšířila angličtina, v nesčetných přistěhovaleckých vlnách ale začaly čtvrti New Yorku osidlovat migranti z celého světa, takže se zde dnes podle odborníků hovoří až 800 jazyky.

Nechybí ani ty nejvzácnější; v New Yorku nalezli poslední útočiště poslední žijící mluvčí některých jazyků. Jiné jazyky tady zažívaly doby slávy i útlumu. Příkladem může být západogermánský jidiš, kterým hovořili na přelomu 19. a 20. století židovští přistěhovalci v jihovýchodním Manhattanu. Poté, co se začali stěhovat do okrajových čtvrtí a nová generace tam již jidiš nemluvila, zdálo se, že jazyk upadne v zapomnění. Ortodoxní komunity, noviny, rádio a digitalizované knihy se však zasloužily o to, že je jazyk opět na vzestupu.

Pohled na jména na schránkách newyorských mrakodrapů prozrazuje, že je člověk skutečně v multijazyčné metropoli. Obyvatele jednoho domu často spojuje jediný jazyk – angličtina.