Slovo roku 2012 v Německu: záchranná rutina

Komise Společnosti pro německý jazyk vybrala z 2 200 kandidátů slovo roku 2012. Má se jednat o slovo nebo sousloví, které v uplynulém roce podstatně ovlivnilo veřejnou diskuzi a jazykově provázelo politický, hospodářský a společenský život.

Slova roku 2012 v Německu

Záchranná rutina

1. Rettungsroutine (záchranná rutina)
2. Kanzlerpräsidentin (kancléřská prezidentka)
3. Bildungsabwendungsprämie (prémie za odvrácení vzdělání)
4. Schlecker-Frauen (ženy ze Schleckera)
5. wulffen (wulffovat)
6. Netzhetze (síťová štvanice)
7. Gottesteilchen (božská částice)
8. Punk-Gebet (punková modlitba)
9. Fluch-Hafen (prokletiště)
10. ziemlich beste … (docela nejlepší …)


Zda je ‚Rettungsroutine‘, záchranná rutina, v souvislosti se stabilizačními akcemi pro záchranu krizí otřásané ekonomiky, resp. společné evropské měny právě takovým slovem, bylo v německých médiích komentováno přinejmenším polemicky: Pojem Rettungsroutine se totiž v tisku objevoval jen velmi ojediněle.

Na 2. místě skončila ‚kancléřská prezidentka‘, narážka na zdrženlivost německé kancléřky, která je spíše typická pro funkci prezidenta. Bronzovou příčku obsadila ‚prémie za odvrácení vzdělání‘, složenina z diskuze o výchovném za děti do 3 let.

4. místo v žebříčku je vzpomínkou na pracovnice řetězce drogerií Schlecker, který v letošním roce zkrachoval. Předchůdce současného německého prezidenta propůjčil své jméno novému slovesu, které označuje vše to, co vyplavalo na povrch před a po jeho odstoupení: ‚wulffovat‘ znamená zanechávat zuřivou zprávu na telefonním záznamníku, neoprávněně si užívat výhod, ale také neříct pravdu najednou, ale po malých kouscích.

Druhou polovinu tabulky zahajuje ‚síťová štvanice‘, ekvivalent anglického shitstorm, tedy masivního veřejného verbálního atakování někoho na internetu. Jako ‚božská částice‘ se označuje letos objevená elementární částice, jejíž existence byla předpovídána v 60. letech. ‚Punková modlitba‘ je slovem, které se vztahuje na protestní akci skupiny Pussy Riot proti ruskému prezidentovi. Opakované odkládání termínu otevření nového berlínského letiště spojené s technickými problémy si vysloužilo složeninu prokletého letiště, zkráceně ‚prokletiště‘. Žebříček slov roku 2012 uzavírá fráze ‚docela nejlepší …‘, která je vytvořena podle vzoru titulu úspěšného filmu „Docela nejlepší přátelé“ (Intouchables – Nedotknutelní)  a představuje relativizovaný superlativ.