Rakouské slovo roku 2013: stydění se za Franka

Porota na Výzkumném pracovišti pro rakouskou němčinu zvolila rakouským slovem roku 2013 výraz ‚Frankschämen‘. Jedná se o odvozeninu ze slovesa fremdschämen, tedy stydět se za jiné. První část složeniny je nahrazena anglicky vysloveným křestním jménem jednoho mediálně známého rakouského politika, jehož veřejné vystupování bylo v mnoha případech vnímáno jako kontroverzní.

Slovo roku 2013 v Rakousku

Begegnungszone – sdílený prostorSlovo roku:
1. Frankschämen – stydění se za Franka
2. Lauschangriff – odposlechový útok
3. enkelfit – připraveno pro vnuky

Negativní slovo roku:
1. inländerfreundlich – přátelský vůči tuzemcům
2. Arbeitszeitflexibilisierung – flexibilizace pracovní doby
3. Begegnungszone – sdílený prostor

Slovo roku mladých:
1. whatsappen – whatsappovat
2. YOLO – žiješ jenom jednou
3. chüün – být v pohodě

Věta roku:
1. Ich wähle die NSA, die interessieren sich wenigstens für mich! – Volím NSA, ti se o mě alespoň zajímají!
2. Das ist kein Anlass aufzugeben. – Není důvod se vzdávat.

Negativní věta roku:
1. Es gibt kein Budgetloch. Es gibt nur Einnahmen und Ausgaben, die auseinanderklaffen. – Není díra v rozpočtu. Jsou jen příjmy a výdaje, které se rozchází.
2. Österreich ist abgesandelt. – Z Rakouska se stal bezdomovec.


Za ‚odposlechovým útokem‘, který označuje masivní odposlech řadových občanů, se na třetím místě umístilo ‚připraveno pro vnuky‘ – myšlena je udržitelnost důchodového systému.
Negativní slovo roku ‚přátelský vůči tuzemcům‘ je dvojitým opakem fráze nepřátelský vůči cizincům, znamená ale totéž. Eufemismus ‚flexibilizace pracovní doby‘ zamlčuje, že touto flexibilizací postižení zaměstnanci ztrácí část svých příjmů. ‚Sdílený prostor‘ na bronzové příčce negativních slov je reakcí na nově zavedené městské zóny s omezenou rychlostí a jejich nepovedenou realizaci ve Vídni.
‚Whatsappovat‘ je sloveso, které díky nástupu nové technologie na smartphonech téměř vytlačilo starší sloveso esemeskovat a vyhrálo v kategorii slovo roku mezi mladými. Následuje jej YOLO, zkratka anglického žiješ jenom jednou a ‚být v pohodě‘ v rakouské odvozenině anglického to chill.
Věta roku ‚Volím NSA, ti se o mě alespoň zajímají!‘ byl ve volebním roce humornou reakcí na odposlechy americké tajné služby. ‚Není důvod se vzdávat‘ je citát vysoké rakouské političky, která onemocněla na rakovinu, když byla dotázána, zda může nemoc ovlivnit její povolání. Negativní slogany jsou pak citáty dalších rakouských politiků k otázce obrovského rozpočtového deficitu a situace rakouského hospodářství.