Slovo roku 2007 v Nizozemsku: bokitoproof

Gorilí samec Bokito, který v květnu tohoto roku na útěku vážně zranil návštěvnici zoo, se stal v Nizozemsku synonymem pro velmi agresivní chování. V anketě Slovo roku 2007 v Nizozemsku se 19 % hlasujících přes internet rozhodlo pro navrhované slovo bokitoproof, tedy tolik jako „odolný proti Bokitovi; odolný proti agresivnímu chování a vandalismu“.

Slovo roku 2007 v Nizozemsku

1. bokitoproof (odolný proti Bokitovi)Nechvalně známá gorila Bokito
2. comadrinken (pití do kómatu)
3. klimaatneutraal (klimaticky neutrální)
4. slurptaks (srkací daň)
5. lokhomo (homovolavka)
6. wilfen (wilfovat)
7. formatiemoeheid (koaliční únava)
8. zelfbedieningskapitalisme (sebeobslužný kapitalismus)
9. reltoerist (výtržnostní turista)
10. opacriminaliteit (dědečkovská kriminalita)


V akci, kterou organizuje slovníkové nakladatelství Van Dale ve spolupráci s jazykovou organizací Onze Taal a deníkem De Pers, se na dalších dvou místech umístily pojmy pití do kómatu a klimaticky neutrální.

Globalizace má očividně silný vliv na podobné soutěže – pití do kómatu se umístilo i v Rakousku mezi slovy roku a téma klimatu se taktéž objevilo v soutěžích tohoto typu i v jiných zemích.

I u srkací daně bychom našli protějšek v zahraničí, označuje totiž daň na auta se zvýšenou spotřebou. Homovolavka označuje tajného agenta, který se vydává za homosexuála. Všudypřítomný internet zanechal stopu ve výrazu wilfovat, tedy surfovat na internetu a zapomenout přitom, co člověk původně hledal (z anglické zkratky pro What was I Looking For). Ponorková nemoc, vyskytující se při delší spolupráci koaličních partnerů, stojí za koaliční únavou. Kapitalismus, ve kterém si vedení velkých organizací samo určuje výši svých příjmů, je pravým sebeobslužným kapitalismem. Člověk, cestující na místa, kde se konají výtržnosti, aby se jich mohl účastnit, je označován jako výtržnostní turista a s dědečkovskou kriminalitou se setkáváme u lidí starších 55 let.