Slovo roku 2009 v Německu: vrakovné

Světová ekonomická krize vedla k řadě opatřením, mezi kterými vyvolalo asi největší diskuzi zavedení tzv. vrakovného, které německý stát vyplácel v letošním roce za likvidaci starého osobního vozu za podmínky zakoupení nového automobilu. Stalo se vzorem pro zavedení podobného systému i v dalších zemích na celém světě. ‚Vrakovné‘ se také v Německu stalo letošním vítězem tradiční soutěže o Slovo roku.

Slova roku 2009 v Německu

Slovo roku 2009: Abwrackprämie

1. Abwrackprämie (vrakovné)
2. kriegsähnliche Zustände (poměry srovnatelné s válkou)
3. Schweinegrippe (prasečí chřipka)
4. Bad Bank
5. Weltklimagipfel (světový klimatický summit)
6. Deutschland ist Europameisterin (Německo je mistryní Evropy)
7. twittern (twittrovat)
8. Studium Bolognese
9. Wachstumsbeschleunigungsgesetz (Zákon pro urychlení růstu)
10. Haste mal ’ne Milliarde? (Neměl bys miliardu?)


Na druhém místě skončily ‚poměry srovnatelné s válkou‘, kterými označil nový německý ministr obrany situaci v Afghánistánu. Nasazení vojáků bundeswehru v provincii Kunduz v rámci zahraniční pomoci bylo do té doby i přes četné oběti na životech oficiálně označováno jako stabilizační operace.
První trojku uzavírá ‚prasečí chřipka‘, která se letos objevovala v německých médiích takřka denně.
‚Bad bank‘ je označení jednoho z protikrizových opatření. Jedná se o vyvedení špatných aktiv do dceřiné banky, aby došlo k uzdravení mateřského bankovního institutu.
Kodaňská konference, na které v tomto týdnu rokují světoví politici o opatřeních proti globálnímu oteplování, je zastoupen mezi německými slovy roku 2009 jako ‚světový klimatický summit‘.
Německé fotbalistky se staly vítězkami ME a jejich sponzor slovy oslavil tento úspěch slovy ‚Německo je mistryní Evropy‘.
Za ‚twittrováním‘, používáním mikroblogovací služby Twitter, se umístilo ‚studium Bolognese‘, které je vytvořeno podle vzoru boloňských těstovin a je narážkou na Boloňský proces, kterým bylo sjednoceno evropské vysokoškolské vzdělávání. V Německu nebyl přechod na nové bakalářské a magisterské formy studia zcela hladký.
‚Zákon pro urychlení růstu‘ je jedním z prosazovaných cílů nové spolkové vlády a má podpořit ekonomiku po odeznění krize.
Známá fráze žebráků „Neměl bys drobáka?“ se stalo žertovným vzorem pro větu „Neměl bys miliardu?“, která je narážkou na banky, které se letos v souvislostí s krizí dostaly do potíží a žádaly stát o pomoc.