Slovník současné nizozemštiny je online

Slovník všeobecné nizozemštiny (Algemeen Nederlands Woordenboek – ANW) si klade za cíl popis všeobecné slovní zásoby nizozemského jazyka od roku 1970. Projekt byl spuštěn v roce 2001. V tomto měsíci byla část jeho hesel uveřejněna na internetu v rámci demoverze.

ANW – definice: čtvrtek
ANW – definice: čtvrtek

Zatím je tak možné si ve slovníku prohlédnout 914 slov, ve finální podobě bude obsahovat 70 000 hesel. Při hledání slov se nejprve zobrazí velmi krátká definice pojmu a kolokace, ve kterých se vyskytuje. V tom je ANW srovnatelný s jinými slovníky na trhu, ovšem jeho paleta funkcí je ještě širší. Kliknutím myší se zobrazí další informace: podrobnější definice, výslovnost, slovní druh, fráze, ukázky použití, sémagram (vyplněná šablona definice podle jednotlivých vlastností). U některých hesel jsou dostupné obrázky, videa nebo zvuky.

ANW má být k dispozici pouze v elektronické podobě. To umožňuje rychlou reakci, např. při zpracování návrhů na změnu, aktualizaci odkazů, i nejrůznější možnosti hledání – např. slova nebo slovního spojení podle zadané definice.

Zpracování článků je časově velmi náročné. Každé jednotlivé heslo musí redaktoři zpracovávat důsledně až ve 140 krocích, ve finální podobě má obsahovat určité množství informací. Projekt má být dokončen do roku 2019.