Slovo roku 2008 v Německu: finanční krize

Finanční krize je všudypřítomná. Nyní již i mezi slovy roku, v USA se stal s ní související ‚záchranný balíček‘ vítězem slov roku 2008, v Německu pak finanční krize přímo sklízela trofeje, je zastoupena totiž hned na třech místech žebříčku německých slov roku.

Slovo roku 2008

býk a medvěd

1. Finanzkrise (finanční krize)
2. verzockt (prohrát v hazardu)
3. Datenklau (krádež dat)
4. hessische Verhältnisse (hesenské poměry)
5. Umweltzone (ekozóna)
6. multipolare Welt (multipolární svět)
7. Nacktscanner (svlékací rentgen)
8. Retungsschirm (záchranný padák)
9. Bildungsfrühling (jaro ve vzdělání)
10. „Yes, we can!“ (Ano, dokážeme to!)


Vedle jednoznačného vítěze mezi německými slovy roku se umístila ‚finanční krize‘ v slovesné formě i na 2. místě – ‚prohrát v hazardu‘ se vztahuje k chování bank, které podle názoru mnohých krizi způsobilo.
Ve světě financí zůstaneme i nadále. ‚Krádež dat‘ je v současnosti velké téma v německých médiích kvůli krádežím dat kreditních karet ve velkém rozsahu.
‚Hesenské poměry‘ označuje situaci, kdy má opoziční strana nahradit po regionálních volbách (konkrétně ve spolkové zemi Hesensko) dosavadní vládnoucí stranu, ale nemůže vládnout, protože kvůli rebelům ve vlastních řadách nedokáže vytvořit koalici.
‚Ekozóna‘ označuje části města, do které mají vjezd pouze vozidla splňující určité ekologické limity.
‚Multipolární svět‘ označuje stav, kdy neexistuje pouze jedna nebo dvě velmoci, nýbrž hned několik pólů moci.
‚Svlékací rentgen‘ při letištních kontrolách dokáže osoby virtuálně svléknout, a nesmí se proto používat. Podařilo se mu ale proniknout na žebříček 10 slov roku.
Se ‚záchranným padákem‘ se vracíme zpět k finanční krizi a jejímu řešení, je tedy obdobou amerického vítěze slov roku.
Německému školství by se mohlo dařit, doufá se v ‚jaro ve vzdělání‘. ‚Yes, we can!‘, heslo, známé z prezidentské předvolební kampaně v USA, uzavírá žebříček desítky slov roku v Německu.