Slovo roku 2013 v Německu: VelKo

Velká koalice, pravděpodobný předvánoční dárek občanům Německa tři měsíce po volbách do Spolkového sněmu, zvítězila v soutěži o německé slovo letošního roku, a to v podobě zkratky GroKo (= große Koalition), připomínající zvukově krokodýla.

Slova roku 2013 v Německu
Ucho
1. GroKo – VelKo
2. Protz-Bischof – furiantský biskup
3. Armutseinwanderung – imigrace chudoby
4. Zinsschmelze – tání úroků
5. Big Data – velká data
6. Ausschließeritis – vyloučitida
7. Generation Sandsack – generace pytle s pískem
8. Ausländermaut – mýtné pro cizince
9. falsche Neun – falešná devítka
10. »Freund hört mit« – Přítel poslouchá


Na stříbrné příčce skončil ‚furiantský biskup‘, který si vzhledem k okázalosti svého vystupování vykoledoval letos od papeže červenou kartu.
Kontrastně k tomu obsadila bronzovou příčku ‚imigrace chudoby‘, slovo, které pojmenovává exodus z krizových a chudých zemí do Západní Evropy.
Finanční krize a opatření proti ní zanechaly v žebříčku svou stopu: úroky, které nabízely letos banky na spořících účtech, byly často pod hranicí inflace, řeč byla o ‚tání úroků‘.
Stejně tak NSA a její masový sběr ‚velkých dat‘ řadových občanů neunikly pozornosti médií a poroty soutěže.
Vyloučitida, označení fenoménu, kdy politická strana před volbami kategoricky vyloučí možnost koalice s jinou stranou, skončila mezi slovy roku šestá.
Mladé lidi, kteří organizovali přes sociální média pomoc v zaplavených oblastech, označila média nejednou jako ‚generace pytle s pískem‘.
Zavedení ‚mýtného pro cizince‘ bylo v Německu jedním z témat letošního předvolebního boje.
‚Falešná devítka‘ na předposledním místě je strategické rozestavení hráčů ve fotbale, které přineslo Španělsku tituly mistrů světa a Evropy. Jedná se o hru, kdy se hrotový útočník stáhne hluboko do pole a odvádí pozornost protivníka od svých spoluhráčů, kteří pak mají manévrovací prostor.
Desítku porotou vybraných výrazů, které charakterizují události v uplynulém roce, uzavírá pozměněný propagandistický slogan „Nepřítel poslouchá“, kde nepřítel je ironicky pozměněn na přítele a řeč je o zpravodajských službách USA a Velké Británie.