Mnohojazyčná Nigérie

V nejlidnatější africké zemi Nigérii se hovoří pěti stovkami jazyků. Konglomerát multikulturních komunit zejména na předměstích velkoměst podporuje růst mnohojazyčnosti – vyžaduje po velkém množství lidí, aby byli schopni se domluvit několika jazyky, protože se společenský a politický život i ekonomické transakce odehrávají zdaleka nejen v angličtině jako úředním jazyce, ale také ve velkém množství lokálních jazyků.

Jazyky v Nigérii

Nigérie

– 141,4 mil. obyvatel
– 516 živých jazyků
– úřední jazyk angličtina (4 mil. rodilých mluvčích)
– 3 státní jazyky (celkem 58 % obyvatelstva): jorubština (18,9 mil.), hauština (18,5 mil.), iboština (18 mil.)
– další jazyky s polooficiálním postavením: východní fulbština (7,6 mil.), střední kanurijština (3 mil.), binijština (1 mil.), idoma (600 tis.), efikština (400 tis.)
– africké jazyky Nigeru patří do 3 jazykových skupin: afroasijské, nilosaharské a nigerokonžské
– osmi jazyky s 1 až 10 mil. mluvčími hovoří 24 % Nigerijců, 18 % hovoří zbývajícími, menšinovými jazyky
– lingua franca: angličtina (79 mil.) – bývalý koloniální jazyk, nigerijský pidgin angličtiny (30 mil.) – kreolský jazyk v jižní Nigérii, ibibio (5 mil.) – obchodní jazyk, arabština – kulturně-náboženský jazyk na severu (5 tis.)


Mnohojazyčnost na druhou stranu stojí v cestě národní jednotě, čehož hlavně v minulosti využívali mnozí politici podle hesla ‚rozděl a panuj‘.

Otázka národního jazyka dělí Nigérii. 75 % populace žije na venkově, kde hrají roli africké jazyky. Existují tři kmenové jazyky s více než 18 mil. rodilými mluvčími, které jsou považovány za státní, a desítky dalších, které volají po oficiálním statusu. Najít konsenzus při takové jazykové rozmanitosti, kdy každá skupina považuje svůj jazyk za důležitější než ostatní, a klade si nejrůznější podmínky pro dosažení kompromisu, je velmi obtížné.