Počet mluvčích francouzštiny roste díky africkým zemím

Mezinárodní organizace frankofonie (OIF) jednala 22. až 24. října ve švýcarském Montreux. Zasedání se účastnilo 7 desítek šéfů vlád a států, které spojuje francouzský jazyk a kultura.

Země frankofonie v Evropě
Frankofonie: Evropské členské státy a regiony (tmavě modrá) a pozorovatelé (světle modrá)

Každý členský stát OIF má nezávisle na velikosti jeden hlas, žádný nemá právo veta. Cílem Frankofonie není boj proti angličtině nebo jinému jazyku, ale zachování kulturní a jazykové rozmanitosti.

Přesto, že v Evropě francouzština ztrácí dech – jako druhý jazyk se v zemích jako Německu, Rakousku a Portugalsku začíná na její úkor prosazovat španělština –, zůstane francouzština i do budoucna světovým jazykem. Jako jediná se vedle angličtiny používá na všech kontinentech.

Celkový počet mluvčích francouzštiny se od roku 2006 zvýšil z 200 na 220 mil., nejvíce se na nárůstu podílely africké země. Tento trend se očekává i do budoucna. V roce 2050 by mohlo na africkém kontinentě žít 85 % z očekávaných 715 mil. mluvčích francouzštiny.

Francouzštinu se v současnosti učí 116 milionů lidí ve všech zemích světa, také zde je – s výjimkou Evropy (-7 %) – znatelný nárůst 13 % za poslední 3 roky.