Novinky Google Translate: překlad externích dokumentů a stránek z lišty

Google Toolbar 6.2 rozšiřuje internetový prohlížeč Microsoft Explorer o funkce propojené se službami Googlu. Po nainstalování umožňuje kliknutím na tlačítko „Přeložit“ překlad aktuálně zobrazené stránky do některého z 40 jazyků prostřednictvím služby Google Translate.

Google Toolbar s funkcí překládání
Funkce překládání na novém Google Toolbaru

Při návštěvě stránky v jiném jazyce než je jazyk Google Toolbaru se v záhlaví aktivní stránky zobrazí hlášení: „Tato stránka je v jazyce (název jazyka). Chcete ji přeložit pomocí lišty Google Toolbar?“. K originální verzi stránky se můžete kdykoliv vrátit kliknutím na tlačítko „Zobrazit originál“.

Navštěvujete-li stránky v některém cizím jazyce častěji, můžete si v možnostech Google Toolbaru také nastavit automatizovaný překlad všech stránek v tomto jazyce bez dalšího dotazování.

Google Translate nyní také umožňuje načtení externích souborů ve formátu MS Wordu, PDF, RTF nebo TXT z disku počítače. Na úvodní stránce Google překladače najdete odkaz „nahrajte dokument“. Zadáte cestu k souboru, případně upravíte jazykovou kombinaci a kliknete na tlačítko „Přeložit“. Výstupním formátem překladu je neformátovaný text na obrazovce.