Poschodí nebo podlaží? Jiný kraj, jiný mrav

Rozdílné číslování poschodí budov patří ke specifickým zvláštnostem zemí. Buď se čísluje podle poschodí nebo podle podlaží – jak kde.

Český výtah s poschodími, 4. i 13. patremTak, jako jsme u nás až na výjimky zvyklí stisknout ve výtahu tlačítko 0, příp. P, chceme-li sjet do přízemí, v jiných zemích byste tlačítko 0 hledali marně. Přízemí v takovém případě odpovídá „1“ a je pak i v jazyce příslušné země označováno jako „1. poschodí“. „Naše“ 1. poschodí je u nich 2. poschodí a tak dále, takže se někdy nevyhnete nedorozumění, když nevíte, do kterého poschodí – nebo podlaží – máte vlastně vyjet.

Aby toho nebylo málo, většina budov v Severní Americe navíc nemá 13. poschodí. Buď je z číselné řady vypuštěno nebo označeno jinak (např. „12A“ nebo „M“ – 13. písmenem abecedy). V některých asijských zemích pak zase chybí poschodí, ve kterých se objevuje číslice 4. V obou případech by se totiž mohlo stát, že by v těchto poschodích kvůli pověrčivosti nikdo nechtěl bydlet.

Přízemí je označováno jako:

0. poschodí: střední Evropa, Dánsko, Francie, Španělsko, Britské ostrovy, země Britského společenství národů, Latinská Amerika

1. poschodí: Severní Amerika, Rusko, země bývalé SSSR, Finsko, Norsko, Čína, Tchaj-wan, Japonsko, Singapur