Google Translator – rozhraní pro online překlad

Program Google Translator je určený pro online překlad s využitím jazykového nástroje vyhledávače Google pro překlad. Nezbytností je tedy aktivní internetové spojení bez nutnosti otevření prohlížeče.

Google Translator

Software omezuje jazykové kombinace na světové jazyky. Češtinu – která ovšem není zastoupena ani mezi překládanými jazyky na Googlu – bychom tedy očekávali zbytečně. Přesto může český uživatel program využít např. pro překlad z exotičtější portugalštiny do angličtiny. Kvalita cílového textu postačuje pro hrubé porozumění textu, rozhodně se ale nehodí pro veřejné publikování.

Po spuštění se překladač umístí do oznamovací oblasti, odkud je možné otevřít buď okno pro překlad souvislého textu, nebo pro překlad zadané internetové adresy. Zajímavou možností je i překlad vyznačeného textu v prostředí Windows v kombinaci s předvolenou kombinací kláves.

Určitě by bylo zajímavou přidanou hodnotou umožnit v příští verzi překlad i v jazykových kombinacích, které Google nenabízí, kombinací přes třetí jazyk. Rozhodně by to mohlo být užitečné v případě překladu z asijských jazyků.

Jazykové kombinace Google Translatoru 2.3

angličtina > němčina
němčina > angličtina
francouzština > němčina
němčina > francouzština
angličtina > francouzština
angličtina > italština
angličtina > portugalština
angličtina > španělština
francouzština > angličtina
italština > angličtina
portugalština > angličtina
španělština > angličtina

Program je shareware, pro domácí uživatele je licence bezplatná. Uživatelské rozhraní je možné přepínat mezi němčinou a angličtinou.