Online slovník výslovnosti všech jazyků

Přijít na to, jak se psané slovo vyslovuje v cizím, i zcela neznámém jazyce, může být docela pěkný oříšek. Takové starosti mají nyní patřit minulosti. Bezplatný mnohojazyčný slovník s nahrávkami slov prakticky všech jazyků je nyní online.

Forvo – online slovník výslovnosti všech jazyků
Forvo – online slovník výslovnosti všech jazyků

Hledání v slovníku Forvo funguje jako hledání v jakémkoliv jiném elektronickém slovníku. Rozdíl spočívá v tom, že se zobrazí mapa příslušné země a výsledek hledání se přečte v originálním tónu. Obdivuhodná je také rozmanitost jazyků. Kdo by dokázal spatra říci, jak se řekne ‚děkuji‘ v indonéštině, ndongu nebo volofštině?

Jedná se o otevřený slovník, do kterého může bez registrace každý navrhovat nová slova. Po registraci je možné nová slova také nahrávat. Mimoto je možné si stahovat obsah slovníku v souborech MP3.

Těžiště slovníku Forvo tvoří jména osob, značek a měst, hovorové výrazy, tedy slova, která v klasických slovnících výslovnosti vždy nejsou.

Zcela bez nevýhod tento slovník není. Vedle kolísavé kvality zvuku a ještě malého rozsahu představuje největší problém, že je nutné znát grafickou podobu slova, které se má vyslovit. Přesto je možné slovníku Forvo předpovědět velkou budoucnost. Je praktický, poučný a užitečný.